Nieuws

Een half jaar in Australië!

Precies een half jaar geleden kwamen we aan in Australië. Inmiddels wonen we ook alweer een maand in Yirrkala in Arnhemland. Het is nu echt hoogzomer aan het worden en dat is duidelijk voelbaar aan de temperatuur en de luchtvochtigheid. Uit de kraan komt alleen nog maar warm water, een koude douche zit er niet in. Met het regenseizoen voor de deur is het momenteel erg droog en stoffig. Wel is de natuur echt prachtig! Vooral het contrast met de mooie blauwe zee en de rode rotsen en aarde is bijzonder.  

IMG_5105.JPG


Al snel was bekend dat wij nieuwe 'Balanda' (letterlijk Hollander) zijn in Yirrkala. De eerste week kwam er bijna dagelijks iemand aan de deur, om bijvoorbeeld iets moois te verkopen wat ze zelf hebben geschilderd of gemaakt. 

In onze eerste week hebben we meer uitleg gekregen over de cultuur van de Aboriginals, hier in Arnhemland de Yolnu genaamd. Een cultuur die op zo'n beetje alle vlakken tegenovergesteld is aan de Westerse cultuur. Waar wij westerlingen graag onafhankelijk zijn, is de cultuur van de Aboriginals gericht op het leven in een groep. Waar wij tijd/werk georiënteerd zijn, zijn zij gericht op samenzijn. Geld heeft hier een totaal andere waarde. Delen is niet meer dan normaal.  

IMG_4783.JPG
IMG_4982.JPG
IMG_9915 kopie.JPG

Marijn heeft zich de eerste weken met name beziggehouden met het lezen van diverse handleidingen en protocollen waarmee binnen MAF wordt gewerkt. Ook heeft hij een aantal keer gevlogen in een Airvan, het type vliegtuig waar hij op komt te vliegen. Hier zal hij ook de komende weken mee verder gaan.  

Jesse en Sophie zitten beiden op school in Nhulunbuy, zo’n 18 kilometer verderop. Ze hebben het erg naar hun zin! Om 7.15 uur vertrekken ze met de schoolbus. Dit was best een beetje spannend, maar inmiddels zijn we er allemaal aan gewend en vinden ze het erg leuk. ’s Middags om 14.30 uur is de school uit en worden ze opgehaald door Esther. Vanaf de eerste groep hebben de kinderen hier al huiswerk, dus dat is even wennen na schooltijd. Mooi om te zien hoe snel ze het Engels lezen en schrijven al oppakken, al blijft het natuurlijk ook best lastig.  

Sil is nog gezellig een paar weken thuis. De verwachting is dat hij in januari zal gaan starten met pre-school. Dat is drie dagen in de week. Hij is er ook wel klaar voor en wil net als zijn broer en zus ook graag naar school.  

Op zondag gaan we naar de lokale kerk in Yirrkala. Officieel begint de dienst om 10.00 uur. Nu hadden we al gehoord dat we dit niet zo nauw moesten nemen, dus wij waren er de eerste keer iets na tienen. Marijn nog enigszins benauwd dat we de eerste keer al te laat zouden komen, maar uiteindelijk begon de dienst om 10.45 uur. De kerk is een gebouw, in het midden van het dorp, zonder ramen. De honden liepen in en uit, in afwachting van de cake die na de dienst zou komen met het koffiedrinken. De dienst is in half Engels half in Yolnu-Matha, soms wel met muzikale begeleiding en soms ook niet. Tijdens de dienst werden alle vrouwen uitgenodigd voor een Bijbelstudie avond bij een van de Aboriginal vrouwen thuis. Esther is daar nu een paar keer naartoe geweest. Een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met deze Christelijke Yolnu vrouwen. Op een keer was ik de enige die een Bijbel had meegenomen. De ‘yapa balanda’ (buitenlandse zus) zou een stukje lezen en uitleggen, werd gezegd. Voortaan ga ik iets beter voorbereid op pad!

 


Structureel of eenmalig doneren

Naast ondersteuning in meeleven en gebed is een gezonde financiële basis absoluut noodzakelijk om de uitzending van familie de Zwart mogelijk te maken. Zij zijn voor hun levensonderhoud volledig afhankelijk van uw steun. Er is voor en na de uitzending veel geld nodig. Daarom doen wij een dringend beroep op u om Marijn & Esther financieel te ondersteunen.

Overzicht Nieuwsbrieven

Vul uw eigen inhoud in.